Kam investirati v letu 2022?

Kaj prinaša leto 2022?

Dandanes živimo v svetu velikih sprememb. Spremembe se dogajajo in se bodo dogajale tudi na finančnih trgih. Kar nekaj sistemskih tveganj je danes prisotnih v globalnem finančnem sistemu in posledice so že vidne na različnih področjih.

Grozeča inflacija, tiskanje denarja, nizke obrestne mere. Negotovost glede svetovne ekonomije in gospodarstva, strah vlagateljev in svetovnih voditeljev. Kar precej veliko izzivov, ki jih mora danes vsak investitor dobro preučiti, preden se odloči, kam in kako investirati svoja sredstva.

Vstopamo v obdobje velikih sistemskih tveganj.

Še posebej zato, ker smo verjetno resnično na pragu zgodovinske preobrazbe in ˝reset-a˝ finančnega sistema, ki bo s seboj prinesel tako velika tveganja kot tudi velike priložnosti. Če so vlagatelje v 2021 razvajali visoki donosi različnih naložbenih razredov, lahko verjamemo, da bo mogoče v novem letu drugače?

Najboljše investicije in poraženci leta 2021

Med najboljšimi investicijami so bile v letu 2021 zagotovo kriptovalute. Znotraj enega leta je Bitcoin ustvaril skoraj 100 odstotni letni donos, Ether je dosegel kar 500 odstotkov, Solana recimo skoraj

14.000 odstotkov, Luna pa skoraj 16.000 odstotni letni donos. Da o donosih npr. Shiba Inu kovanca sploh ne govorimo.

Leto 2021 so zelo zmagovalno zaključili tudi borzni indeksi po svetu – med najbolj donosnimi so bile naložbe v manjša podjetja iz ZDA, tehnološki sektor in farmacija. Rekordno visoko je večina indeksov, tako tudi Dow Jones in S&P 500.

Prav tako zavidljivo visoke donose so dosegle nekatere surovine (nafta, baker, litij itn …), ki imajo za seboj rekordno dobro leto. Poleg zastojev v dobavnih verigah zaradi koronavirusne situacije so se v 2021 dražile skoraj vse surovine, razen plemenitih kovin.

Poplava novega denarja žene v nebo večino naložbenih razredov!

Zlato je ob koncu leta vsaj v evrih priplezal do pozitivnega donosa (dobra 2 odstotka), v ameriških dolarjih pa je cena še vedno v negativnem teritoriju. Pri srebru, ki beleži negativen letni donos v 2021, se sicer na trgu fizičnega srebra že dogajajo večji primanjkljaji v dobavah, kar bi znalo pozitivno vplivati na ceno srebra.

Zanimivo je dejstvo, da kljub visoki, rekordni inflaciji zlato še ni reagiralo z močnim povišanjem svoje cene. Iz zgodovine je zlato vedno, ko se je zmanjševala vrednost ˝papirnatim valutam˝, veljalo za zelo dobro zaščito za ohranitev kupne moči. Kljub temu, da kratkoročno štafetno palico prevzema ˝digitalno zlato˝ (BTC), verjamemo, da zlato še čaka na svoj sijaj.

Izmed največjih poražencev v letu 2021 ne gre pozabiti padcev vrednosti delnic Kitajskih tehnoloških gigantov, ki so utrpeli visoke izgube. Trg, kot celota, je še vedno več kot 50 odstotkov oddaljen od vrha, doseženega letos februarja. Nizke cene podjetij kot so Alibaba ali Tencent še niso nujno tudi ˝risk free˝ glede na tveganje v obliki Kitajskih oblasti.

Potencialna sistemska in tržna tveganja

Ravno trenutna aktualna tveganja pa so izjemno pomembna in ključna točka razvoja investicij ter finančnih trgov v letu 2022. V novem letu bodite vsekakor pozorni na naslednja tveganja:

 • Inflacija – rekordno izmerjena statistična Inflacija v večini razvitih in razvijajočih se državah je težava, ki je v letu 2022 ne bo mogoče odstraniti kar tako. Sicer se na strani Centralnih bank že pripravljajo ukrepi za ˝zajezitev˝, a veliko analitikov je mnenja, da bomo doživeli še veliko višjo inflacijo, preden jo bo mogoče sploh omejiti.

V vsakem primeru bodo poteze s strani vodilnih bankirjev ključno kratkoročno vplivale na gibanja na finančnih trgih, zato je to vsekakor eno večjih tveganj. Kaj, če jim z dvigom obrestnih mer ne uspe? Kaj,  če bomo zaradi dviga obrestnih mer zapadli v stagflacijo – ničelno gospodarsko rast z visoko inflacijo?

Nekateri špekulirajo tudi s tezo, da bomo ob poplavi denarja, ki je in bo na voljo, doživeli mogoče celo hiperinflacijo. V vsakem primeru vidimo, da se dvig cen življenjskih potrebščin odvija pred našimi očmi, zato morate skrbno načrtovati investicije, s katerimi boste lahko pri omenjenem tveganju zaščitili svojo kupno moč.

 • Kitajska regulacija in težave na nepremičninskem trgu – dvoje izzivov, ki jih bo potrebno imeti pred očmi v novem letu. Kako daleč bo Kitajska še omejevala svoja tehnološka podjetja, je vprašanje, ki muči investitorje, ki so izkoriščali pocenitve delnic v letošnjem letu. Je to že vse ali ima Kitajska pripravljen še kakšen ukrep? Trg omenjenih delnic se bo namreč moral stabilizirati, da bo privabil vlagatelje nazaj.

Stabilnost pa je ključna tematika tudi celotnega dolžniškega trga, ki ga nevarno maje delež, ki prihaja s strani Kitajskih nepremičninskih podjetij. Luknja po bankrotu Evergrande-a je velika, vprašanje pa je, ali bo Kitajcem uspelo samostojno rešiti in zakrpati situacijo, bodo potrebovali pomoč ali bodo dopustili veliko razpoko, ki lahko povzroči globalni finančni kolaps.

 • Geopolitične napetosti – nepredvidljiv razvoj virusa, rekordne cene hrane, rožljanje z orožjem in še vedno trajajoče težave v dobavnih verigah napovedujejo težko leto. Nenaden večji vojaški konflikt ali ponovno oteževanje okrevanja gospodarstev z ukrepi za zajezitev virusa sta lahko mlinski kamen za ˝razrahljano svetovno ekonomijo˝.
 • Kriptovalute – sektor, ki je letos zagotovo privabil največ novih navdušencev, investitorjev in špekulantov. Sektor, ki je trenutno, kot kaže, v zadnji fazi rastočega trenda (zadnji del) in tik pred regulacijo (tako iz davčnega vidika kot iz vidika regulacije iz strani držav in finančnih agencij). Da ne omenimo niti težav, ki bi jih kripto sektor lahko utrpel kratkoročno, če se izkaže, da Tether – stabilni kripto žeton – ni pokrit z realnimi vrednostmi.

Verjamem, da obstaja veliko argumentov, zakaj gledamo dolgoročno zelo pozitivno na Bitcoin in še kakšno kriptovaluto, a v naslednjem letu bo potrebno biti pozoren pri investiranju na ta trg. Ko postanejo donosi skorajda ˝prelahko˝ dosegljivi, smo blizu obrata.

Kam investirati svoja sredstva?

Investiranje je vedno povezano s tveganji. A ne le to, če ne investiramo, prav tako lahko tvegamo, saj živimo v obdobju, ko obrestne mere za ˝varne naložbe˝ na bankah ne pokrijejo upada kupne moči denarja (inflacija). Torej, za donose in ohranitev kupne moči bo potrebno tvegati.

Težava ni v tveganjih. Težava je, če tveganj ne obvladujemo!

Vsekakor bo zelo smiselno, da si vsak investitor pred investiranjem najprej določi točno določen finančni cilj, za katerega bi investiral in za omenjeni cilj pripravi tudi ustrezen načrt za investiranje. Za izdelavo ustreznega načrta se mora vsak vprašati:

 • S kakšnim zneskom razpolagam za investiranje?
 • Za kakšen cilj investiram?
 • Za koliko časa investiram?
 • Koliko tveganja si lahko privoščim?
 • Katere naložbe ustrezajo mojim željam in naravnanosti do tveganja?

Pri izboru investicij bodite posebej pozorni na potencialne stroške, davčni vidik investicij ter tveganja. Načeloma lahko z dobro razpršitvijo med tvegane in manj tvegane investicije vedno dobro nadzorujete svoja tveganja in imate s tem vzpostavljene dobre strategije za obvladovanje tveganj.

Za povprečnega dinamičnega vlagatelja (ki si lahko privošči več tveganja) bi lahko priporočili, da si naredi izbor naložb v 2022 sestavljenih iz naslednjih investicij:

 • Denarna rezerva – vsekakor zelo pomemben del portfelja, ki bo v 2022 na voljo za nakupe naložbenih razredov, ki bi ponudili nižje vstopne točke zaradi tveganj na trgih
 • Plemenite kovine – pomemben del portfelja – predvsem zlato, ki nudi določeno stopnjo varnosti, likvidnosti in ˝zaščite˝
 • ETF skladi in/ali delnice – previdno pri izboru na delniških trgih, ki so v preteklosti izjemno porasli. Vsekakor obstaja kar nekaj sektorjev, ki imajo dobro razmerje med ˝tveganjem in nagrado˝ in ponujajo dobre vstopne točke. Izkoristite pri ETF skladih tudi ugodno stroškovno komponento za investiranje na dolgi rok.
 • Kripto valute – najbolj tvegan, a hkrati najbolj donosen naložbeni razred. Pri kripto valutah je ključno, da pravočasno realizirate dobičke, ko vam jih trg ponudi in se pripravite na kakšno konkretno razprodajo v letu 2022. Dolgoročno zelo perspektiven sektor, ki pa bo vmes doživel prihod regulacije in takrat previdno z investiranjem.
 • Nepremičnine – eden bolj ˝pregretih˝ sektorjev je še vedno prva izbira velikega števila vlagateljev, ki stavijo na varnost in posest. Pozornost morajo vlagatelji nameniti reševanju Kitajskih nepremičninskih gigantov – če se tam kaj ne izide, potem lahko sektor v letu 2022 ponudi dobre vstopne točke.

Pri investiranju v novem letu se je treba zavedati, da še nikoli nismo imeli tako velikega dolžniškega balona in hkrati takšno količino ˝novo natisnjenega denarja˝ v zgodovini. Zato je vsekakor treba računati na to, da bo leto, ki prihaja, vsekakor volatilno, a s fokusom na priložnosti ter pravo mero poguma (in seveda tudi ˝strahu˝) je lahko leto 2022 tudi leto izjemnih priložnosti.

Srečno in investirajte varno!

Matjaž Štamulak, neodvisni finančni svetovalec, www.cresus.si

 

Finančni načrt

Tudi vas zanima, kako narediti primerno razpršitev med različne naložbe?

Si tudi vi želite investirati, a ne veste kako se tega lotiti?

Če vas zanima več informacij iz omenjenega področja in predvsem, kako zastaviti vaše finančne cilje, da bi jih dosegli hitreje in ceneje, potem si oglejte kaj vse pridobite z izdelavo finančnega načrta.

In predvsem, kaj so pridobile naše stranke, ko so se odločile za primerno svetovanje, razpršitev in spremljanje investicij! Kliknite na gumb!