Kriptovalute – od evforije do depresije in nazaj

Kupi, kupi, kupi,….

V mesecu decembru 2017 skorajda nisem srečal posameznika, s katerim se ne bi zapletel v debato okrog kriptovalut. Zanimanje na vrhuncu, otroške sanje, da lahko z minimalnim vložkom postaneš milijonar (čez noč, seveda!) in pokritost tematike s strani medijev so dali jasne signale. Signale, da bi bilo potrebno z delom premoženja zapustiti trg in ga opazovati skrajno previdno. Začetek leta 2018 je postregel s prvimi padci cen skorajda vseh kriptovalut, padajoči trend pa je vztrajal vse do sredine meseca aprila. Skladno s padanjem cen se je ohladila vročica pri večini potencialnih vlagateljev, marsikdo, ki je vstopil na trg konec leta 2017 pa je ob vsakodnevnih padcih in izgubljanju svoje vrednosti celo izstopil iz trga in ˝rešil, kar se je rešiti dalo˝.

Prodaj, prodaj, prodaj,…

Od evforije, ki je vladala v medijih in med vlagatelji ob koncu leta smo sorazmerno hitro povsem zamenjali psihološko stanje splošnega mnenja in zakorakali v depresijo. V prvih mesecih letošnjega leta je bila debata okrog kriptovalut zelo zanimiva. Od tistih, ki neznansko verjamejo in ˝hodl˝-ajo pozicije pa do tistih, ki so napovedali konec kriptovalutam, pok balona in nekaj letno okrevanje, preden bomo spet videli rekordne cene, dosežene v mesecu decembru. Precejšnja pocenitev večine kriptovalut je iz trga pregnala tako imenovane ˝slabe roke˝ oziroma vlagatelje, ki so se v trg podali brez znanja in brez načrta.

Medijsko napihovanje

Za tiste, ki smo v kriptovalutah že dlje časa (sam od začetka leta 2014 dalje), so bili padci v letošnjem letu pričakovani, sicer hudi, a vsekakor zelo potrebni za normalno nadaljevanje trenda rasti v prihodnosti. Na trgu kriptovalut se v zadnjih mesecih resnično ni dogajalo nič nenavadnega, kar se v zgodovini še ne bi. Padci določenih kriptovalut za 60, 70 ali celo 80 odstotkov vrednosti so se že in se še bodo dogajali, saj je trenutno trg še vedno precej bolj špekulativen kot pa investicijsko naravnan.

Medvedjo uslugo so pri tem delali ˝mainstreem˝ mediji, ki so vroče zgodbe kriptovalut pograbili ob koncu lanskega leta in z objavljanjem bajnih donosov in zgodb kriptomilijonarjev ljudi ˝prepričevali˝ v to, da so kriptovalute nova zgodba o uspehu. Seveda brez tveganj. Prav neverjetno je, kako so ob padcih na trgu kriptovalut isti mediji vnovič povzemali kratkoročne izgube, nesrečne zgodbe ljudi, ki so investirali s krediti in povzemali izjave največjih in najbolj vplivnih bankirjev, ki so se naslanjali ob padanju cen na kripto trgih. S tem se širi strah med vlagatelji, ki prav tako kot evforija, ne ponuja najboljšega okolja za sprejemanje pravilnih finančnih odločitev.

Močna in hitra rast – a pozor, to so še vedno špekulacije, ne investicije!

˝Kupuj, ko je poceni. Prodajaj, ko je drago.˝ Tako enostavno, a hkrati za večino investitorjev tako zelo težko dosegljiv prenos teorije v prakso. Resnici na ljubo se dobiček vedno skriva v poceni nakupu in če verjamete v dolgoročen razvoj na trgu kriptovalut, potem ste imeli verjetno v marcu in prvi polovici meseca aprila izjemne priložnosti za poceni investicije. Ravno, ko je bila medijska pozornost precej negativna, so se oblikovale najboljše nakupne cene in vsekakor – pozor! – če bo medijska pozornost v nekaj naslednjih mesecih vnovič zelo pozitivna, bo potrebno razmisliti o unovčevanju dobičkov – vsaj na določenih pozicijah.

Sorazmerno kratka zgodovina obstoja in gibanja cen kriptovalut zaenkrat signalizira zelo podobne vzorce, pri katerih sta močna rast in veliki padci že vključena v samo gibanje cen. Zavedati se je potrebno, da so danes investicije v katerokoli kriptovaluto še vedno bolj špekulacija, kot pa investicija. Investicije, ki so regulirane, premorejo manj tveganj, a večkrat tudi premalo potencialnega dobička. Trg kriptovalut, predvsem zaradi pomanjkljive regulacije in ˝divjega zahoda˝ pa kratkoročno ponuja predvsem potencialno precej večji zaslužek, a s tem tudi prinaša neprimerno visoka tveganja (ne bo vsak projekt in vsaka kriptovaluta izpolnila vseh obveznosti in s tem vlagatelje nagradila z višjimi cenami).

Argumenti, da se bo rast nadaljevala – a pozor na tveganja!

Zaenkrat (začetek maja 2018) kaže trg kriptovalut močno okrevanje po pocenitvah v  prvih letošnjih mesecih. Pozitiven trend bi se lahko nadaljeval, tako vsaj trenutno signalizirajo pomembni podatki:

  • Tržna kapitalizacija trga kriptovalut – je še vedno izjemno nizka v primerjavi s tržno kapitalizacijo delnic, obveznic, trga zlata ali samo enega podjetja. Slabih 400 milijard je še vedno več kot pol manjša vrednost od tržne vrednosti podjetja Apple. Potencial za priliv dodatnega kapitala – izjemen.
  • Vstopajo veliki fantje – spomladi so svoje vstope v trg kriptovalut najavili največji fantje, ˝market makerji˝ in tisti, ki usmerjajo trg v smer,ki si jo želijo: George Soros, družina Rockefeller in družina Rotschild. Pustimo ob strani komentar glede njihove moralne naravnanosti in spornih dejanj v zgodovini – to so fantje, ki znajo nastaviti lonček pod pravo pipico.
  • Razvoj blockchain tehnologije – vse več držav in vlad se ukvarja z vprašanjem, kako vključiti in izkoristiti potenciale, ki jih nudi nova tehnologija, ki bo vsekakor ostala prisotna. Pozitiven razvoj in preboj tehnologije bo vsekakor nagradil vlagatelje, ki bodo izbrali pravi kripto projekt.
  • Finančni sektor je prenehal ignorirati kripto svet – po zadnji raziskavi Ameriškega časnika Bussines Insider v letu 2018 kar vsako 5 podjetje iz finančne branže razmišlja o trgovanju s kripto valutami. Med najbolj dejavnimi sta Goldman Sachs in JP Morgan. Šušlja se celo, da naj bi borza Nasdaq odprla svojo podružnico, kjer bi bilo mogoče trgovati s kriptovalutami.
  • Prihod regulacije in davčna obravnava – vsekakor pa je potrebno pri trgu kripto valut računati tudi na precejšnja nihanja vrednosti, ki bi jih lahko povzročilo zaostrovanje regulacije trga kripto valut in potencialna davčna obravnava zaslužkov, doseženih na tem trgu. Države iščejo rešitve, vse rešitve pa zagotovo ne bodo po godu investitorjem in špekulantom.

Želite mirno spati ob tem, ko ste investirani v trg kriptovalut?

Kdo na tole vprašanje ne bi odgovoril z da? Če želite mirno spati, kljub temu, da boste investirani na enega izmed najbolj špekulativnih možnih trgov, upoštevajte sledeče napotke:

  1. Investirajte v kripto valute zgolj del vašega premoženja – med 5 do 10% vašega celotnega premoženja bo za začetek povsem dovolj, od tega denarja ne smete biti odvisni in morate imeti čas, da ga investirate dolgoročno.
  2. Obvladujte tveganja – investirajte vedno v izbrane kriptovalute – izberite med prvih 15 največjih in se dodatno odločajte za investicije le v tiste projekte, ki ste jih dobro pregledali. Če ste se zmotili pri investiciji in vrednost pada, se vnaprej odločite, koliko puščate na trgu in kolikšen del premaknete nazaj v € ali $.
  3. Realizirajte dobičke – vedno, ko se vam pri trgovanju s kripto valutami pojavi visok dobiček, del le tega realizirajte in omenjena sredstva investirajte dalje – vsaj del vedno v bolj varne, regulirane naložbe.
  4. Poskušajte delati tisto, kar večina ne dela – ko se vsi okrog vas pogovarjajo o nečem, je to po navadi dober znak, da ste že prepozni z nakupom, a je verjetno pravi čas za prodajo. Ko večina noče niti slišati o investiranju, pa je zagotovo najboljši čas za nakupe.

Kripto borza veliko bolj dobičkonosna od Deutsche Bank

Časi, ki prihajajo so zelo zanimivi in velja z delom premoženja izkoristiti potenciale, ki jih ponuja sama tehnologija in prave kripto valute. Časi, ko smo za vse bančne posle hodili izključno na eno lokalno banko, so namreč zagotovo mimo. To se kaže tudi v primerjavi zadnjih četrtletnih podatkov o dobičku, če primerjamo eno največjih bank na svetu, Deutsche Bank in eno izmed največjih kripto borz, Binance:

  Deutsche Bank Binance
Število zaposlenih 98.720 300
Število let v poslu 148 1
Četrtletni dobiček 2018 146 milijona $ 201 milijon $

Kripto borza je tako, po zgornjih podatkih bolj dobičkonosna od ene izmed največjih svetovnih bank. Če bi se tale trend rasti nadaljeval, je lahko klasični finančni svet pred večjimi pretresi. Prihodnost tako zagotovo prinaša velike spremembe. Bodite del njih, a razumno in s preudarkom!

Matjaž Štamulak, investicijski svetovalec in upravljalec premoženja