Negativna obrestna mera na depozite v Nemčiji

Nemčija vstopila v deflacijo!

Spletna stran www.trustnodes.com, po kateri povzemamo besedilo, je včeraj objavila precej pomembno novico in sicer, da je lokomotiva Evrope, zvezna republika Nemčija, uradno stopila v deflacijo!

Ena vodilnih svetovnih velesil industrijskih držav se je tako prvič v naši dobi, znašla v polnem zamahu deflacije.

Več kot 200 bank je že sporočilo kazenske obrestne mere za komitente (slika 1), s katerimi bodo pokrivale stroške negativne obrestne mere za bančne depozite. Celo mobilna banka N26, ki je priljubljena tudi pri številnih Slovencih, je po poročanju medijev uvedla kazenske obrestne mere.

Na spletu lahko najdemo podatke, da je kar 144 bank objavilo negativne obrestne mere za zasebne stranke na svojih spletnih straneh oziroma v svojem spletnem ceniku. Med njimi je 13 bank uvedlo tudi plačilo provizije za denarni račun čez noč, kar je običajno brezplačno. To prav tako pripomore k negativni obrestni meri.

Vir fotografije: www.trustnodes.com

Po poročanju tujih medijev nekatere banke in hranilnice zaračunavajo negativne obrestne mere, vendar jih sicer še ne objavljajo na spletu.

Kot gre razbrati iz podatkov na spletu, so tako torej skoraj vse nemške banke, vključno z največjo Deutsche Bank, pričele zdaj zaračunavati negativnih 0,5 odstotka za vloge v višini 100.000 € ali več. To v praksi pomeni, da bodo morali vsi takšni vlagatelji plačati banki 500 evrov letno za to, da lahko imajo pri njih denar v depozitu (če tam hranijo 100.000 €).

Še več, po statističnih podatkih je Nemčija v zadnjem merljivem obdobju vstopila v deflacijo s stopnjo inflacije, ki znaša negativnih 0,2 odstotka (slika 2).

Vir fotografije:  www.trustnodes.com

Enormne količine natisnjenega denarja Evropske centralne banke (ECB), kot kaže, niso imele večjega učinka. Razlog morda tiči tudi v tem, da je nekoliko nejasnosti okoli tega, kaj točno se je dogajalo v nemškem bančnem sektorju.

Močan padec posojil v zasebnem sektorju za približno 1 milijardo ameriških dolarjev sicer v zadnjem obdobju sovpada z uvedbo evra, uradno nemško združitvijo in kasneje s pokom balona .com. Povečanje posojil je v prihodnje naraščalo sorazmerno počasi, Nemci pa še naprej raje izbirajo varčevanje kakor pa zadolževanje.

Monetarno krčenje in regresivne obdavčitve, v kombinaciji z visokimi stopnjami varčevanja, vplivajo na trenutno denarno deflacijo, ki jo opažajo v državi. Druga možna razlaga pa je ta, da so, kadar gre za Nemce, spodbude napačne. Davki na kapitalski dobiček znašajo 25 odstotkov za tiste, ki ustvarijo več dobička in običajno ne plačujejo višje davčne stopnje.

Članek si v celoti in v izvirniku preberete TUKAJ.