Pregled leta 2020 iz vidika investicij

Dve ključni besedi leta: korona in ˝lockdown˝

Leto 2020 si bomo zagotovo zapomnili. Korona virus in letošnje turbulentno dogajanje je namreč vplivalo na celotno družbo in posameznike, posledično pa seveda tudi na ekonomijo in borzne trge. Če odmislimo vse družbene, ekonomske, zdravstvene in moralne posledice, ki jih bo pustila korona kriza za prihodnja leta, moramo z gotovostjo reči, da je bilo leto 2020 iz vidika investiranja zares posebno, za mnoge uspešno leto.

Sam virus in posledično zaprtje ekonomij je namreč v letošnjem marcu dodobra pretreslo trge, nekateri indeksi, delnice, naložbe so zanihale navzdol tudi za 50 ali več odstotkov. V celotno situacijo so – kot verjetno veste – potem vskočile svetovne centralne banke (posebej Ameriški FED) in so v celotni sistem dodale več kot 10 tisoč milijard ameriških dolarjev. Dodaten priliv kapitala je do izteka leta 2020 poskrbel za nore borzne rekorde.

V letu 2020 so centralne banke posegle na trg v obliki pomoči, ki je 10-krat večja, kot je bila pomoč za celotno rešitev finančne krize v letu 2008.

˝Lockdown˝, ki se je zgodil prvič letos spomladi in ga prav v teh trenutkih preživljamo (v večini sveta) že drugič letos, je tako spremenil nekaj pravil na trgu in potisnil določene naložbe in gospodarske panoge na rob preživetja, spet drugim pa je bil – zaradi sprememb – omogočen totalen razcvet. Posledice celotnega lockdowna bodo sicer v prihodnjih letih zagotovo večje in bolj neposredne na vsakdanje življenje, borzni trgi pa so, kot kaže, večino tega že ˝ukalkulirali˝ in gledajo v prihodnost.

Naložbe, ki so cvetele v 2020

Leto 2020 nam bo ostalo v spominu kot leto tehnoloških velikanov. Giganti, kot so Apple, Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft so namreč kljub marčevskemu padcu nadaljevali pot do novih najvišjih vrednosti. Sektor se je – predvsem zaradi dela od doma, spremenjenih navad nakupovanja in več brskanja po spletu – povsem odlepil od realnosti in vlagateljem letos ponudil nadpovprečne donose.

Delnica podjetja Zoom je bila lani, 23. novembra 2019 vredna okrog 73 dolarjev, letos, 23. novembra 2020 pa je bila vredna 427 dolarjev! To pomeni kar 490 odstotkov rasti v enem letu!

Izjemno se je letos razcvetel tudi sektor obnovljivih virov energije in električnih avtomobilov. Vlagatelji so bili z vlaganjem v ta sektor letos res nagrajeni z dobički, delnica Tesle pa je vlagateljem postregla s kar 600 odstotki rasti! Prav tako dobro so se odrezali nekateri konkurenti na trgu električnih vozil (podjetje Nio), dober donos pa je ponudil celoten sektor ETF skladov, vezanih na obnovljive vire energije.

Zelo suvereno se je v letošnjem letu prebudil tudi sektor določenih surovin. Nekateri analitiki so mnenja, da bodo naložbe v plemenite kovine in surovine zelo dobra ˝rešilna bilka˝ pred prihajajočo inflacijo in razvrednotenjem papirnatega denarja tudi v prihodnjih letih. Po nekaj letnem padanju na trgu surovin so določene letos že nakazale mogoč obrat trenda na trgu. Letni donosi nekaterih surovin v tabeli:

 

Les 47%
Srebro 36%
Soja 28%
Pomarančni sok 27%
Zlato 22%
Paladij 21%
Baker 17%

 

V sektorju surovin velja posebej izpostaviti del plemenitih kovin, ki so se (sploh srebro), po nekaj letih očitno vrnile nazaj v rastoči trend, prav tako zanimive premike gre zaznati na področju litija in medicinske marihuane.

Kdo so poraženci oziroma kje se skrivajo nizke nakupne priložnosti?

Letošnje leto vsekakor ni bilo naklonjeno naftno-energetskemu sektorju, turizmu, nepremičninskemu sektorju ter letalski industriji. Omenjeni sektorji so letos na totalni razprodaji – posebej ˝value˝ investitorji so trenutno zelo fokusirani na te trge, ki so kratkoročno padli, a imajo dolgoročno potencial.

Tudi trg nafte letos ponuja zanimiva vrednotenja. Sektor (delnice podjetij, energetski ETF skladi) je letos dvakrat močneje zanihal, prvič v marcu in drugič v začetku jeseni. Trg je nato ob spodbudnih novicah o prihodu cepiva v začetku meseca novembra letos že začel z okrevanjem in se tečaji postopoma višajo. Z odprtjem ekonomije in predvsem turizma imajo naftna podjetja – ko se bomo vrnili nazaj v ˝normalno stanje˝ – iz trenutnih nivojev lep potencial, ki seveda ni brez tveganj.

Delnica enega največjih naftnih gigantov na svetu, podjetja Exxon Mobile, je bila na dan 24. november vredna 42 dolarjev. Nazadnje je bila delnica vredna toliko meseca maja, leta 2004!

Podobno kot nafta in energetski sektor je letos velik udarec doživela turistična panoga, posledično pa seveda tudi letalska industrija ter nepremičninski sektor. Delnica podjetja Boeing je svoj vrh dosegla v marcu leta 2019 pri ceni več kot 440 dolarjev za eno delnico. Dne 25. novembra letos Boeing kotira skoraj 50 odstotkov nižje pri vrednosti 220 dolarjev, najnižjo vrednost letos pa je podjetje doseglo ob koncu marca, ko je bila delnica kratkoročno pod 100 dolarjev vrednosti.

Nepremičninski sektor je od dna v marcu 2020 že okreval za več kot 100 odstotkov, a je še vedno veliko nižje, kot je bil pred leti!

Podoben val razprodaje je občutil tudi nepremičninski sektor. Kot primer si lahko ogledamo Simon Property Group, ki je eden večjih svetovnih nepremičninskih ˝trustov˝ s svojimi investicijami v nepremičnine v Ameriki, Evropi in Aziji. Podjetje, ki ima v lasti velikanske nakupovalne centre in komercialne nepremičnine, je na borzi v medvedjem trendu že vse od leta 2016 dalje. V tistem letu je bila delnica njihovega podjetja vredna krepko čez 200 dolarjev, na 25. novembra letos pa podjetje kotira malce pod 90 dolarji, v marcu pa je delnice testirala dno celo pri vsega 44 dolarjih za eno delnico.

Kriptovalute – odgovor na obstoječi finančni sistem?

Tudi kriptovalute so imele letos vožnjo, podobno vlaku smrti. V marcu se je namreč večina kriptovalut ob paniki na borzi precej pocenila (Bitcoin je recimo padel iz 9.500 dolarjev na okrog 4.000 dolarjev, Ether pa iz 280 dolarjev na 100 dolarjev). Prodajni pritisk, ki ga je ustvarila panika v mesecu marcu, se sicer trenutno kaže kot zelo dobra vstopna točka v omenjeni sektor.

  1. novembra 2020 je cena Bitcoina presegla 19.000 dolarjev, cena Ethra pa 600 dolarjev. Od dna v marcu je tako Ether poletel za več kot 460 odstotkov, Bitcoin pa za okrog 375 odstotkov. Omenjena rast je seveda v drugi polovici leta 2020, posebej v jesenskih mesecih že začela povzročati pravo ˝kripto manijo˝.

V letošnjem letu namreč v sektor kriptovalut vstopajo velika podjetja, ki kupujejo kriptovalute za del podjetniškega portfelja naložb. Dodatno pa je v kripto svet letos vstopil tudi plačilni velikan Pay Pal, ki bo vsem svojim strankam omogočal nakup omenjenega sektorja.

Danes je na svetu 46,8 milijona milijonarjev. Na svetu bo ob koncu rudarjenja na voljo zgolj 21 milijonov Bitcoinov. Če bi bili vsi Bitcoini še na voljo, bi lahko vsak milijonar kupil zgolj 0,45 Bitcoina!

Veliko analitikov in poznavalcev trga kriptovalut in tehnologije blockchain je mnenja, da bodo kriptovalute pravi odgovor na potencialne težave v finančnem sistemu – predvsem kot odgovor na inflacijo (ker je večina kriptovalut omejena) ter kot posledica velikega masovnega sprejetja kriptovalut in premika v digitalno obdobje denarja. Trg, ki je še vedno nereguliran, prinaša s seboj znana in neznana tveganja, zato bodite pri investiranju v omenjeni sektor posebej previdni.

Kam investirati – zlato, srebro, denar, delnice, surovine, nepremičnine ali kriptovalute?

Denarne naložbe so bile lahko kratkoročno, ob letošnji volatilnosti na trgu, zelo dobra izbira. Vedno je pametno imeti del premoženja v denarju – ne le zaradi uravnoteženosti vašega portfelja naložb, ampak predvsem zaradi dodatne kupne moči takrat, ko vam nek del portfelja (naložbeni razred) pade in ponudi dodatne, boljše vstopne točke (če je cena nekega inštrumenta nižje, kot je bila ob prvem nakupu).

A pozor, zaradi vedno bolj ohlapne denarne politike in masovnega tiskanja s strani centralnih bank imajo denarne naložbe veliko tveganje v prihodnjem obdobju. To, da bo denar vreden manj v prihajajočih letih, je dejstvo. Vprašanje je le, koliko vrednosti bodo valute izgubljale ob trenutni politiki centralnih bank.

Dejstvo je, da bo potrebno za zaščito svoje kupne moči (kar mora biti cilj številka 1 pri vseh vlagateljih danes) investirati bolj dinamično, bolj špekulativno. Za prihodnost bi bilo modro izbirati med kapitalskimi naložbami, ki imajo potencial in ob tem poskrbeti tudi za primerno varnost portfelja naložb. Letošnje turbulentno leto 2020 bo namreč odmevalo še vsaj leto, dve ali tri v prihodnost, zato se velja dobro pripraviti!

 

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

 

Finančni načrt

Tudi vas zanima, kako narediti primerno razpršitev med različne naložbe?

Si tudi vi želite investirati, a ne veste kako se tega lotiti?

Če vas zanima več informacij iz omenjenega področja in predvsem, kako zastaviti vaše finančne cilje, da bi jih dosegli hitreje in ceneje, potem si oglejte kaj vse pridobite z izdelavo finančnega načrta.

In predvsem, kaj so pridobile naše stranke, ko so se odločile za primerno svetovanje, razpršitev in spremljanje investicij! Kliknite na gumb SPODAJ!