Surovine – generacijska priložnost?

Nazadnje tako poceni? 50 let nazaj!

Surovinski sektor. Naložbeni razred, ki je znan po tem, da deluje zelo ciklično in ima kopico različnih lastnosti ter ˝priložnosti in pasti˝. Investirati v nekaj, kar se proizvaja, koplje ali bodisi prideluje in vzgaja ter nato porablja, zna biti sila zanimivo in – kot bomo videli – tudi zelo donosno.

A za iskanje donosov v surovinskem sektorju je vsekakor potrebnega nekaj znanja. Tisto, kar namreč s seboj nosi veliko priložnosti, vsebuje tudi veliko tveganj. To še posebej zelo velja za sektor surovin in naložb v surovine – bodisi fizično, bodisi preko investicij v delnice, ETF sklade, futures pogodbe, itn.

Surovine so sicer v teh trenutkih tako poceni kot že dolgo ne. Ne le to, korona kriza je kratkoročno zelo negativno vplivala na večji del surovinskih naložb (nafta, plin, baker, itn.) in tako povzročila, da je podcenjeni trg surovin postal zanimiv bolj kot kadarkoli prej.

Trenutno so surovine v razmerju z delniškimi trgi na več kot 50-letnem dnu!

Investitorji, ki želijo iskati ˝nekorelacijo˝ za svoje obstoječe naložbe, lahko danes omenjene lastnosti najdejo tudi na trgu surovin. V zgodovini je vedno veljalo, da so surovine predstavljale alternativo klasičnim naložbenim razredom, kot so delnice in obveznice. Sploh, če so bile v razmerju z generalnimi delniškimi trgi tako podcenjene, kot so danes.

Kako se surovine obnašajo v krizi?

Situacija zaprtja svetovne ekonomije zaradi Korona virusa je razkrila, kako je lahko trg surovin hkrati privlačen, a tudi zelo tvegan. Zlato – in tudi srebro – sta v tem času zelo lepo porasla v ceni. Nafta je na drugi strani uprizorila zgodovinski padec v negativen teritorij trgovanja. A veliki večini vlagateljev se postavlja vprašanje, kako se bodo surovinske naložbe odrezale skozi prihodnjo gospodarsko krizo, ki bo sledila zdravstveni krizi.

Surovine so zelo klasičen, alternativen naložbeni razred delnicam in obveznicam in lahko tudi dolgoročno služijo kot dobra možnost za dodatno razpršitev sredstev. A se morate pri surovinah vedno zavedati časovne komponente – kdaj vložiti v ta trg je nadvse pomembno vprašanje. V času recesij je kar nekaj surovin, ki so v takšnih obdobjih donosne, za nekatere druge surovine pa velja, da so najbolj zanimive zgolj na začetku novih gospodarskih ekspanzij.

Velik vpliv na gibanje cen surovin imata predvsem količina denarja v obtoku ter višina inflacije. Primer: če investirate v surovine v inflacijsko bogatih časih z visoko nominalno rastjo vrednosti, so lahko surovine izjemno dobra naložbena izbira. Če vanje vlagate v časih deflacije, so lahko surovine slaba izbira – a zgodovina uči, da lahko ravno v takšnih deflacijskih pogojih surovine ponudijo najboljše vstopne točke.

Zlato in nekatere preostale surovine so lahko zelo dobra zaščita pred inflacijo!

V času, ko doživljamo neznanske injekcije denarja in se vlagatelji upravičeno bojijo inflacije (tudi če do nje tako hitro še ne bo prišlo), nam pogled v zgodovino razkrije tudi zelo pomembno dejstvo: v časih nestabilnosti denarnih valut so se določene surovine izkazale kot zelo dobra naložbena izbira, posebej zlato in srebro.

Ob podrobnem preučevanju zgodovinskih gibanj cen surovin, lahko ugotovite, da so bila obdobja, ko so bile surovine veliko bolj donosen naložbeni razred kot karkoli drugega. A ugotovili boste tudi, da so bile surovine v nekaterih obdobji izrazito predrage in so lahko (različno od surovine do surovine) v padajočih trendih vztrajale več let. Le nekaj pa je takšnih zgodovinskih točk, ko so bile surovine tako izrazito podcenjene, kot so danes.

Surovine nudijo širok spekter možnosti investicij

Surovine lahko generalno gledano razdelimo na ˝trde˝ in ˝mehke˝ surovine. Med prve bi recimo spadale surovine, ki zahtevajo posebno iskanje, vrtanje, kopanje. To so lahko zlato, srebro, platina, paladij, železo, baker, nafta, zemeljski plin, itn.. Med ˝mehke˝ surovine pa lahko uvrstimo surovine, ki se lahko namensko gojijo, sadijo, itn.. To so lahko kava, pšenica, koruza, soja, sladkor, kakavovec,…

Projekcija ECB-ja kaže, da bo leta 2050 na svetu več kot 10 milijard ljudi!

Za večino ˝trdih˝ surovin velja, da je potrebno precej časa, da se vzpostavijo obrati (rudniki, vrtine), ki lahko hitro zadostijo povečanemu povpraševanju na trgu. In ravno obratno gre proces pri ˝mehkih˝ surovinah veliko hitreje. Ko načrtujemo povečanje proizvodnje pšenice, je tako povsem drugače, kot če se na trgu srečamo z povečanim povpraševanjem po npr. bakru, mi pa smo šele v fazi raziskovanja, ne proizvodnje omenjene surovine.

Pri večini ˝trdih˝ surovin se je trg v preteklih letih povsem očistil ekscesov ter tako imenovanih ˝Zombie˝ podjetij. V večini so namreč na surovinskem trgu ostala samo tista najboljša podjetja – z najboljšimi profitnimi maržami in z najboljšim managementom ter nizko zadolženostjo. Ne smemo namreč pozabiti, da je bil surovinski sektor od leta 2011 dalje v enem izmed najdaljših padajočih trendov na borzi.

Brez surovin ni gospodarske rasti in napredka ter razvoja!

Vse demografske projekcije kažejo na to, da bo število prebivalcev na Zemlji v prihodnosti raslo. Prav tako večina ekonomskih prognoz kaže na dvig globalnega standarda. Obe dejstvi tako predstavljata povečano povpraševanje za večino surovin, ki so že danes zelo omejene, zaloge nekaterih surovin pa imamo samo še za nekaj let. Pritisk na cene bi znal biti, zaradi povečanega povpraševanja ob omejenih zalogah, v prihodnosti zelo velik!

Razpršitev v surovine? Univerza Yale potrjuje!

Ameriška univerza Yale je pred leti opravila obsežno raziskavo o primernosti surovin v portfelju naložb povprečnega vlagatelja. Njihova zaključna ugotovitev je bila, da so prednosti razpršitve portfelja z naložbami v surovine največje takrat, ko se surovine najbolj porabljajo. Z drugimi besedami: surovine imajo največjo prednost v časih visoke inflacije, v poznih fazah ekspanzije z visokim povpraševanjem gospodarstva ter ob začetkih vseh recesij.

Preden dodajate surovine v portfelj naložb, bodite pozorni, za katero opcijo se boste odločili:

  • Fizičen nakup surovine in skladiščenje (primerno za nakup plemenitih kovin)
  • Nakup surovin preko ˝futures˝ pogodb (primerno izključno za profesionalne investitorje)
  • Nakup ETF skladov, ki vlagajo v podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo ali dobavo surovin (primerno za poučene vlagatelje)
  • Nakup delnic podjetji, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, izkopom, transportom in dobavo surovin (primerno za poučene in profesionalne vlagatelje)

Vsaka od 4-ih predstavljenih možnosti za investiranje v surovine ima svoje prednosti in svoje slabosti. Tako kot vam lahko neposredna naložba daje privilegije in odgovornost lastništva, je vse povezano tudi s stroški hrambe, skladiščenja, itn. Futures pogodbe (kot smo to videli marca 2020 pri cenah nafte), lahko gredo tudi v negativno območje in so povezane še z nekaj drugimi, skritimi tveganji.

Poučeni vlagatelji za najbolj primerno razpršitev na trgu surovin izbirajo med potencialnimi ETF skladi ali pa si naredijo izbor določenih delniških podjetij. Pri teh dveh načinih morate upoštevati stroške, ki jih ob tem plačate ter, da poskrbite tudi za primerno kombinacijo razpršenosti, varnosti in likvidnosti. In seveda, surovine morajo vedno predstavljati zgolj del vašega premoženja – koliko točno, je odvisno od veliko dejavnikov, ki jih morate upoštevati na začetku investiranja.

Zadnji bikovski trend rasti cen surovine je trajal od 2000 do 2008

Zadnji trend rasti cen surovin smo imeli med leti 2000 in 2011, čeprav je glavnina rasti potekala do leta 2008. Ob takratnem začetku finančne krize so namreč nekatere surovine že šle v padajoči trend, nekaj let kasneje sta se temu pridružila tudi zlato in srebro.

Delnice različnih podjetij, ki se ukvarjajo z izkopavanjem surovin, so v času surovinskega razcveta v samo 8-ih letih (od 2000 do 2008) ponudile zares izjemne donose:

Podjetje Donos delnice v odstotkih od leta 2000 do 2008
Agnico Eagle – zlato 3.106,90 %
Pan American Silver – srebro 1.732,69 %
US Stell – jeklo 1.999,77 %
Cameco Corporation – uran 3.251,70 %
Freeport-McMoRan Inc. – baker 2.137,05 %

3 stabilni razlogi za surovine danes

Zgodovina nas uči, da se najboljše priložnosti za investiranje rojevajo v časih depresije, obupa, brezupa. Vse tri besede zelo natančno opisujejo gibanje večine cen surovine od leta 2011 dalje. Sploh, če gibanje surovin primerjamo z generalnimi delniškimi trgi, ki so v tem času dosegli rekordne nivoje in so danes – situaciji navkljub – spet na novih najvišjih vrednostih.

Surovine so trenutno verjetno eden izmed redkih naložbenih razredov, za katerega lahko rečemo, da je res poceni! A to, da je nekaj poceni, še ne pomeni, da bo tudi raslo v prihodnosti. Zato vsekakor opravite temeljito analizo in se zavedajte tveganj, preden se odločite razpršiti del denarja tudi v ta sektor!

Kako lahko neznanje in predvsem nepoznavanje razmer povečata tveganje pri surovinskih naložbah, si lahko ogledamo skozi letošnjo prizmo volatilnosti pri ceni nafte. Če bi v nafto vlagali preko Futures pogodbe, potem si z letošnjo junijsko pogodbo niste mogli kaj prida pomagati, ker je v celoti propadla – vlagatelji pa so izgubili svoj vložek.

V istem obdobju smo lahko videli, da je (kot primer) delnica naftnega podjetja Royal Dutch Shell od dna v mesecu marcu do konca junija 2020 okrevala za več kot 40%; ETF sklad CRUD, ki sledi ceni nafte, pa je v istem obdobju porasel za več kot 100%. V istem obdobju pa je recimo propadlo Ameriško naftno podjetje Chesapeake Energy, ki je razglasilo bankrot – in tudi tukaj so vlagatelji v to podjetje doživeli precejšnjo izgubo vloženega denarja.

Nafta je bila letos res poceni in je ponudila res lepe priložnosti za investiranje! A bilo jih je treba prepoznati ter se prevelikim tveganjem na tem trgu izogniti!

Surovine v preteklih letih niso ponudile okolja, kjer bi vlagatelj z ˝buy and hold˝ strategijo lahko užival v brezskrbnih donosih, saj je bil trend padajoč, trg pa izjemno volatilen. In ravno to ustvarja trenutno generacijsko priložnost, saj bi morali biti prihodnjih 5 do 10 let – vsaj če sodimo po zgodovinskih ciklih – povsem drugačno.

Trije razlogi za trenutno privlačnost surovin:

  1. Zaščita pred inflacijo
  2. Razpršitev v surovine zmanjšuje tveganje za celoten vloženi kapital
  3. Velik potencial pri prihodnjem cenovnem razvoju

V samem sektorju surovin bodite sicer zelo pozorni na volatilnost, ki je lahko pri nekaterih surovinah izrazito visoka. Prav tako se je treba zavedati, da so investicije v surovine vedno povezane tudi z določenimi tveganji. Vlaganje v ta sektor je izrazito ciklično, zato bodite še enkrat zelo previdni pri ˝timingu˝ vstopa na trg. A surovin – kot možnosti za razpršitev – v prihodnjih tednih, mesecih in letih vsekakor ne spreglejte!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

Vas zanima, kako surovine vključiti v svoj portfelj osebnih naložb?
Se zavedate, da je to trg, na katerem je veliko priložnosti, a tudi pasti?
V kolikor vas zanima več informacij iz omenjenega področja in predvsem, kako zastaviti vaše finančne cilje, da bi jih dosegli hitreje in ceneje, potem si oglejte kaj vse pridobite z izdelavo finančnega načrta.
In predvsem, kaj so pridobile naše stranke, ko so se odločile za primerno svetovanje, razpršitev in spremljanje investicij! Kliknite na gumb SPODAJ!